Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Vet du alt du bør vite om strømforbruket ditt?

Publisert 8.10.2021

Med Hafslund Online kan bedrifter planlegge strømforbruket bedre – og potensielt spare tusenvis av kroner i måneden. 

Hafslund Online

Tilgang på informasjon skaper trygghet, og vi føler oss bedre egnet til å ta gode avgjørelser. Hvorfor ikke gjøre det samme for strømforbruket vårt?

– Det er bakgrunnen for verktøyet Hafslund Online, forteller prosess- og informasjonsspesialist Shalau Tahayi i Fortum Bedrift. Visualisering av kompleks informasjon er nøkkelen til en god tjeneste. Analyseverktøyet rydder opp i det som for mange kan være komplekse data, og gir en visuell framstilling av hva som påvirker strømforbruket i bedriften din, forklarer han.

Forteller hele historien om strømforbruket
– Ta for eksempel funksjonen Kostnadsanalyse. Her kan du gå kjapt inn og se en detaljert oversikt over hvilke forhold som påvirker strømprisen i akkurat din bedrift, sier han.

Her finner du alle svar på spørsmål relatert til kostnader: Har prisene endret seg som følge av lokale eller nasjonale forhold som vær og vind, statlige avgifter eller er det noe dere konkret kan gjøre for å redusere kostnadene?

Bedrifter som bestiller Online Pluss-tjenesten hos Hafslund Strøm, får med andre ord tilgang til «hele historien» om det litt mystiske strømmarkedet – samt en rekke andre nyttige funksjoner, som Energioppfølging.

Med funksjonen Energioppfølging kan du fordele eller samle oversikten over strømforbruk på tvers av bygg og anlegg. Slik får du også muligheten til optimalisere forbruket i detalj.

– Her kan du gå inn og se den såkalte ET-kurven, eller energitemperatur-kurven. Denne kurven viser sammenhengen mellom utetemperatur og forventet energibruk på ukesnivå, og gir en pekepinn på når energibehovet er størst i bedriften din, sier han.

– Ser du for eksempel et plutselig hopp i forbruket, kan det skyldes en elektrisk feil. Eller kanskje det er fordi alle de ansatte skrur på pc-en samtidig? Verktøyet forteller hele historien om strømforbruket deres.

FULL OVERSIKT: Bildet viser energitemperatur-kurven (ET-kurven) i Hafslund Online, og visualiserer sammenhengen mellom temperatur og forventet energibruk.

– Et suverent verktøy
Trenger du litt eksperthjelp likevel? Alle Fortum-kunder som bestiller Pluss-avtalen får også tilgang på to timer gratis energirådgivning i året. Det kan innebære et møte med selskapet til Jarle Johannessen, som er daglig leder i Termoenergi. Som energirådgiver jobber han hver dag med å hjelpe bedrifter å nå et lavere og mer energivennlig strømforbruk.

Han synes verktøyet er «helt suverent», og et godt utgangspunkt for å gjøre en analyse av bruksmønsteret i bedriften din. Dessuten: Nye miljø- og energikrav som følge av klimautfordringene vil bare øke behovet for å ha gode rutiner for energibruk, påpeker Johannessen.

– Med verktøy som Hafslund Online får du en pekepinn om hvilke grep du kan gjøre for å spare både miljø og kostnader. Det er det mange som vil ha svært god nytte av, avslutter han.

Les også: Nesten alle bedrifter bruker mer enn nødvendig på strøm

Pil Se alle artikler

shutterstock_631080719

Shalau

Business manager
+47 000 00 000