Artikler om energi og bærekraft

Pil Se alle artikler

Visste du at du kan påvirke prisen på nettleien?

Publisert 26.10.2020

Den «upåvirkelige» delen av strømregningen kan påvirkes mer enn du tror. Her gir eksperten deg noen enkle tips til hvordan du og bedriften kan redusere nettleien – og få en lavere strømregning.

Energikostnadene dine handler ikke bare om hva du betaler per kilowattime. Ved siden av strømprisen, utgjør nettleien en stor del av regningen.

Og om du tenker at denne delen av strømutgiftene er skrevet i stein – og at du har null kontroll på hva nettleieregningen kommer på – så er ikke det sant.

Høy topp gir høy regning

– Enkelt forklart beregnes nettleieprisen blant annet ut ifra energiforbruket, samt den høyeste toppen på forbruket ditt, sier Jarle S. Johannessen.

Han er daglig leder i Termoenergi – et rådgivende ingeniørselskap som fokuserer på energibruk i bygninger, og samarbeidspartner med Hafslund Strøm Bedrift.

– Nettleien regnes ut hver måned eller år, avhengig av leverandør. Hvis du slår på alt utstyret du har samtidig, bruker du ikke bare mye strøm der og da, men det kan også påvirke nettleieprisen din for resten av året, sier han.

Og du kan spare mye penger på å få lavere «topper». Faktisk sparer du nesten dobbelt så mye på å redusere energiforbruket med 5 prosent, enn ved å redusere strømprisen med 5 prosent, påpeker Johannesen.

Skaff et energioppfølgingssystem

For å redusere energiforbruket, er det bevissthet rundt bedriftens forbruk som er nøkkelen.

– Bare ved å øke bevisstheten rundt energibruk kan de aller fleste bedrifter enkelt redusere energikostnadene ved 5-10 prosent, sier eksperten og legger til:
– Energimessig kjører de fleste bygg uten speedometer. Da kan du kanskje se hvor langt du har kjørt totalt hver måned, men du vet ikke om du holdt fartsgrensen underveis. Kanskje dukker det også opp en fartsbot du ikke så komme…

Til bedrifter som mangler den viktige oversikten over eget strømforbruk, har Johannesen et enkelt tips:

– Skaff dere et energioppfølgingssystem, så unngår dere sjokket når strøm-avregningen kommer etter endt år. Det er i det hele tatt fort gjort å få en ubehagelig overraskelse hvis du bare lar det skure og gå, men med et energioppfølgingssystem unngår du det på veldig enkelt vis.

Slik får du full oversikt

Blant slike løsninger finner vi Hafslund Online Pluss – et energioppfølgingssystem som alle kunder av Hafslund Strøm Bedrift kan få tilgang til.

Her varsles du ved unormalt strømforbruk, og får se når og hvor strømmen til bedriften brukes – i tillegg til at du får full oversikt over bedriftens forventede strømkostnader.

Hafslund Online Pluss kommer til nytte uansett om bedriften har manuell eller automatisk strømmåler.

– Så får du en jevn og god kontroll på hva som eventuelt stjeler strøm, og kanskje til og med bedre nattesøvn, sier Johannesen.

 

Pil Se alle artikler

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne

shutterstock_631080719

Ola Nordmann

Business manager
eksempel@epost.no
+47 000 00 000